No ny se on sit nähty. Te kaikki meitä valistaneet olitte kyllä oikeassa - kyllä siellä kerran käy, mutta ei enää ikinä takaisin. Häkellyttävää, miten paikallisten silmistä näkee aivan häikäilemättömät kruununkuvat. Eipä se silti ihan yllätyksenä tullutkaan.

Nää turskanpyytäjät kiskovat ensin n. 25€ ajosta Nordkappin tunnelin läpi. Sama summa pitää pulittaa myös toiseen suuntaan, eli ajettaessa saarelta pois. Tämän nyt jotenkin vielä ymmärtää, koska kuuden kilometrin räjäytystyö meren alla ei varmaan ollut ihan ilmaista, ja taksa koskee myös asukkaita (paikallisilta peritään varmaan barreli valaanrasvaa). Järkytys oli suurin vasta päästessämme Nordkappin perukoille - niin ylös, kuin autolla pääsee. Meidän olisi pitänyt maksaa vielä yhteensä n. 400 NOK (n. 50€) päästäksemme maailman katolla korkeimmalla olevan hotellin parkkipaikalle. Pihalla olisi sitten ollut just se patsas jonka edessä kaikkien pitää itsensä käydä kuvauttamassa ja Nordkappista kertova museo. Kävimme siis saaren laella polttamassa tupakat ja totesimme, että eiköhän tää oo nähty...Päätöksen sinetöi sumu, jossa näkyvyys n. metrin eteenpäin, eli kameroillamme ei juuri olisi ao. rysässä ollut käyttöä.

Ja sitten kaikki te, jotka sanotte, että tottakai se maksaa, millä ne paikalliset itsensä muuten elättää, pitää tukea yrittäjiä yms. p*njauhantaa - teille tiedoksi, että jokainen kruunu, jonka Nordkappin laella kulutat, menee tasan yhden hotelliketjun holviin. Että se siitä paikallisyrittäjyydestä. Ei tehnyt kokemuksen jälkeen hirveästi mieli vingauttaa visaa kertaakaan tällä saarella, mutta vatsa päätti toisin. Kävimme syömässä hieman alempana Honningsvågin kaupungissa Tre Kokker -nimisessä ravintolassa, jota voi kyllä suositella lämpimästi. Loppulaskua ei mielenrauhan takia pidä tietenkään katsoa korttia (tai paksua setelitukkoa) ojentaessaan, mutta missäs Norjassa muka niin voisi muutenkin tehdä.

Aijoo, ne maisemat. Niistä nyt tuskin tarvitsee sanoa sanaakaan, eiköhän niistä ole jo tarpeeksi hehkutettu. Mennessä sade hieman haittasi, mutta nyt paistaa aurinko ja suljin räpsyy. Kai tämä kuitenkin oli sen 50€:n tietullin ja n. 1680 km:n arvoista...Yhteenvetona siis: Menkää ihmeessä Nordkappiin, mutta sen viimeisen kielekkeen turistirysän voi surutta skipata. Nähtävää on muutenkin ihan ilmaiseksi.